Helyi idő CO-ban

Képeslap helyett

A blognak két célja van: mindenekelőtt szeretteimmel szeretném megosztani azokat az élményeket, amelyeket a tőlük távol töltött időben szerzek, így is közelebb érezve őket magamhoz. Másik célja, hogy az útjaim során szerzett tapasztalataimat, kellemes és rossz élményeimet minden érdeklődővel megoszthassam, segítve őket úti céljaik hatékonyabb megválasztásában. Minden utazni vágyó és kerékpáros turistának ajánlom rövid leírásaimat és remélem hasznosnak, olykor talán szórakoztatónak fogjátok találni. Happy cycling!

Brighter Planet's 350 Challenge

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Felszerelés

Friss topikok

  • orcinusorca: @avegyész: Gyoker vagyok, te meg meg ra is vilagitasz:DD mindjart kimoderallak :P (2012.09.14. 01:23) USA 2012
  • aszőkebarby: minek van ekkora táskád? mire tanítottalak, elég egy retikül :D (2011.08.16. 17:19) Pikes Peak
  • aszőkebarby: Remélem felültetek a NYC-s hullámvasútra is, mert ha valami akkor az egy óriási élmény!! (2011.07.20. 10:46) Las Vegas
  • rbbj: nagyon szép tájak, és jó képek! Hihetetlen, milyen változatos ez a kontinens! (2011.06.27. 20:55) Uj kepek
  • orcinusorca: Orulok:) Lattam am! Gondoltam is Rad! (2011.06.27. 20:49) Arches NP, Utah

Urgent need to discover the area

orcinusorca 2011.03.17. 17:14

2011-03-15

Ismertek, amikor egy új helyre költözök a második napig bírom anélkül, hogy elmennék felfedezni a környéket. Ez itt sincs másképp. Kinézek az ablakon, látom a hegyeket, és nem bírok magammal.

Szombaton barátaim - Tomi, Cili - Bolderből meglátogattak. Elmentünk a Seven Fallsba, ahova korábban nem mehettem, mert csak autóban ülve lehet. Ez egy gyönyörű canyon, a házunktól kb. 10 percre autóval. 140 lábat sétáltunkmásztunk fel a lépcsőn, de a lélegzetelállító kilátásért érdemes volt. Csak nézzétek meg a képeket és megértitek miről beszélek.

Vasárnap elmentem bicózni. ÁÁÁÁ ez a hely!!! Van egy-két unalmas, forgalmas rész, amin át kell verekednie/mászni az embernek magát, de utána kikerül a nagyvárosból. Ott már előkerültek az igazi biciklisek is. Tudni kell, hogy itt mindenki autóval jár mindenhova. Ha biciklist látsz, azok sportolnak. Marha jó bringájuk van és repesztenek le a hegyről. Kicsit irigykedem rájuk…

Átmentünk tegnap az apartman rengetegbe, ahol szinte az összes többi magyar lakik. Jaj marha jó volt. Nekik van úszómedencéjük, külső jakuzziuk, teniszpályájuk. Majd’ megfagytunk míg kitipegtünk pulcsiban este a jakuzzihoz, de a vízben majd’ meg sültünk, visszafelé meg fürdőruciban topogtunk vissza, és abszolút nem fáztunk. Nagyon jó volt! Ilyen lehet, amikor saunázol, utána meg belefekszel a hóba.

Az ő helyük is tök jó, de anyagilag elég megerőltető. Tudni kell Amcsiról, hogy itt abszolút bútorozatlanul adják ki a házakat, apartmanokat. De teljesen, még egy matrac sincs bent. Tehát azt a már korábban említett borsos első hónapban még meg kell finanszírozni. Ha most így visszafele el kezdek számolgatni és valaki megkérdezné, mennyi pénzt tegyen félre egy ilyen Amcsi kezdésre alaphangon 500 ezer Ft-ot mondanék. (Persze ez attól is függ, hogy mikor kell fizetni a vízumszponzor cégnek, mert ha csak utólag, akkor olcsóbb. ) De ha pl. nincs akkora mázlija, hogy be van bútorozva a bérelt ház, és autót vesz a legelején, akkor ez rögtön felugrik 1 millió 500-ra. Nem riogatni szeretnék senkit, de ez a kiruccanás nem olcsó. Visszajön kamatostul, de befektetéssel jár. Ezzel szemben én azt mondom, hogy nagyon olcsó minden. $200-ért lehet már közösen bérelni valamit, $3000-ért olyan autót veszel, mint otthon 2 millióért, a benzin ingyen van, műszaki cikkek ($45-ért olyan porszívót vettünk, hogy még mindig a csodájára járunk: bányászlámpát szereltek az elejére és úgy szív, hogy be---rsz), bicikli olcsó, kaját lehet olcsón is venni, bútorokat használtan, kompletten be lehet szerezni töredékáron (ajánlom mindenki figyelmébe: craigslist.com). Itt is a legfontosabb az ismeretség, ha az van, szerintem bárki megvalósíthatja az American Dream-et. Ha nincs, akkor is, csak számítson rá, hogy költségesebb lesz. Persze kihangsúlyozom, hogy költségeken lehet faragni, ha az igényekből is lead az ember. Aztán, ha beindul a business lehet kellemesebben élni.

 

Na, de vissza a hétköznapokba. Sajátos magyar közösség alakult itt ki Colorado Springsben. Nagyon komoly. Mindenki ismer mindenkit, beugranak egymáshoz, a mi házunkat rendszeresen látogatják vadidegenek. Annyi elég, hogy magyarok vagyunk és ez itt összehozza az embereket. Nagyon más, mint bárhol ahol eddig voltam.

 

Brownie (aki még nem ismerné: a ház cicája) halmozottan társasági lény. Méra (az otthoni szőrcsomóm) semmi hozzá képest. Brownie-t 30-szor is kilögdösheted magad mellől, háríthatod vissza az „öl foglalási” kísérleteit, sose adja fel. Haláli egy állat. Éppen fogyókúrára fogtuk, mert nagyon dagadt, ennek eredményeképpen hosszú órákon át képes ülni a hátsó ajtó előtt kívül és bámulni befelé, hátha megszánjuk.

 

Ma kaptam jó tanácsokat, egy magyar sráctól, aki fél évet végig bicajozott itt, és most is inkább vett egy jó kis bringát, mint autót. Azt mondja, hogy annyira fosnak az amcsik, hogy elütnek egy biciklist, hogy ott is elsőbbséget adnak, ahol nekik lenne, csak nehogy baj legyen. Hát ki fogom próbálni. (Anyu, ne izgulj! Tudod, hogy vigyázok!:D) Tudom is mi lesz a következő bicós állomás: Garden of the Gods. Azt mondják gyönyörű. Megnézem magamnak.

 

Első nap

Megvolt az első napunk kicsike munkahelyünkön. Nekem nagyon tetszett! Nagyon profik.  A nap a papírok kitöltésével kezdődött. 58 új munkavállalóval bővült ma a Falu. Ebből kb. 45-en voltunk „international”, a maradék meg helyi (domestic). Mindannyiunkat regisztrálni kellett a rendszerbe, meg az állam felé is ki kellett tölteni papírokat, nekünk meg természetesen még plusz melónk is volt a SEVIS felé. Be kellett ma regisztrálnunk, mert 72 órának el kell telnie a regisztráció után a Social Security Number igénylése előtt.

Ezután kezdődtek az előadások a szállodáról, a történelméről (1918-ban nyitott ki), de leginkább azt az érzést próbálták kialakítani bennünk, hogy érezzük magunkat különlegesnek, hogy itt lehetünk. Voltam már pár orientáción, de ilyenen még sosem. Nagyon más volt, mint az európaiak. Komolyan a nap végére én is úgy éreztem, mekkora megtiszteltetés, hogy a Falu része lehetek. (Szándékosan nem használom a szálloda nevét. Aki nem tudja, annak annyi info elég, hogy egy 5 *-os, 5 gyémántos szállodáról van szó.) Csak néhány mondatot emelnék ki:

-          They are not just standards. It is a way of life.

-          It is hard to have a bad day here.

-          A személyzeti bejárat felett ez olvasható: Exceptional people pass through this door.

-          Éppen körbevezettek minket a Falun, amikor az egyik legfontosabb managerrel összefutottunk. Mondta a vezetőnk, hogy itt van még egy csoport. Erre a manager viccesen felháborodva: They are not just another group! They are brand new employees! Welcome to Falu!

Hatalmas élmény volt már ez az első nap is. Csak a szálloda (property megfelelőbb kifejezés rá) körbejárása 2,5 órát igényelt! Úgy, hogy csak a közös tereket néztük meg. Hatalmas ez a hely! Csak néhány adat: 14 étterem és lounge, 22 bolt, saját moziterem, teniszpálya, fitness terem, külső/belső medencék, saját tó, spa részleg, és hatalmas golfpályák. Szó mi szó, a terület nem kicsi. 742 szobája van, és még erre jönnek rá a külön cottages (kis kastélyok), 1600-an dolgoznak itt, egy vendég átlagosan, naponta $600-t költ. Ezt működésbe hozni, tartani a színvonalat, nem kis feladat. Kihívás már lesz, azt látom. Holnap folytatódik a kiképzésünk. Nekem kb. 2 hét lesz a betanításom, persze ez rajtam is múlni fog, hiszen a végén vizsgázni kell (roll play), és természetesen csak akkor kezdhetek el dolgozni, ha átmegyek. Nem gondoltam volna, hogy többet fogok tanulni erre a pozícióra, mint a Front Desken (Recepció) Tenerife-n, ahol nem beszéltem a nyelvet az elején, de tévedtem. Olyan szigorú elvárások vannak, hogy csak na. Már alig várom, hogy megkaphassam a „kis” csomagom és tanulhassak a vizsgámra:D Tisztára, mintha megint főiskolás lennék. J

Jaj mág elmesélek valamit. Ma reggel elindultunk a shuttle busz felé, és láttunk az út másik oldalán valami kutyára hasonlító dolgot, de nem az volt, de nem is farkas. Mindenki egyetért abban, hogy coyote-ot láttunk. Persze tévedhetünk, de nagyon valószínű. Hát ilyen kis vadvilág van a házunktól 200 méterre:D

Második nap pedig egy őzcsaládba botlottunk. Annyira helyesek voltak!!! Szinte egyáltalán nem féltek, ezért leálltunk fényképezkedni velük.

 

2011-03-17

Ma találkoztunk először a szobaszerviz managerrel. Emberhiánnyal küzd, ezért felgyorsítják a betanításunkat. A két hetet leredukálják 3 és fél napra. Azt hiszem színes és érdekes napok elé nézek. J Természetesen, mint mindennek, ennek is van jó oldala. Már jövő hét szerdától egyedül fogok remélhetőleg dolgozni, és akkor már mondható, hogy beindul a biznisz. 48 órát fogok dolgozni már az első hetemen. Mondta a főnök, hogy ez a hat hónap nagyon sűrű lesz, állandóan 50 órákat fogunk dolgozni, de ennek egyenes következménye, hogy egészen jól fogunk keresni. Azt hiszem, nem kell félnem az éhenhalástól. J

Tök jó előadásokon kellett részt vennünk. Ma pl. Harassment-ről (bármilyen cselekedet, amivel másokat megbánthatunk) volt szó. Ezt itt nagyon komolyan veszik és pontosan elmagyarázták mi számít annak, mit kell tenni abban az esetben, ha áldozatává válunk és mi a következménye, ha mi követjük el. Pontosan definiálták, hogy nem lehet senkivel viccelődni a kora, a neme, a sexuális hovatartozása, vallása, bőrszíne, nemzetisége miatt. Volt még egy előadás, ami nagyon hasonlított egy Mikrobiológia, higiéné előadásomhoz. Összességében szerintem nagyon hasznos és érdekes dolgokat hallottam. Teljesen máshogy „képzik” ki az új munkaerőt, mint otthon. Az otthoni betanítási időszak sokkal másabb. Soha nem szánt még egy cég sem ennyi időt (és pénzt) az általános betanításra. Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy érezd milyen kiválasztott helyzetben vagy, hogy itt lehetsz. Ezzel kialakítják a kötődést a szállodához. Sokszor mondták, hogy mosolyogjunk a munkatársainkra is, mert a pozitív attitűd nagyon fontos. Röviden: itt mindenki szeret mindenkit, mindenki imád itt dolgozni, hiszen ez a Világ egyik legjobb szállodája, „kiválasztottak” vagyunk, mert mindannyiunk állására még 126-an jelentkeztek, de ők minket választottak. Egészen jól végzik a munkájukat. Saját magamon érzem, hogy kezdek kötődni a helyhez és valóban fontosnak érezni magam. Pedig még egy percet se dolgoztam. Érdekes.

Kedden lesz egy szabadnapunk. Én mindenképpen el akarok menni az állatkertbe vagy túrázni. Meglátjuk mi lesz.

Megyek tanulni holnapra. Jaj képzeljétek! Holnap megyek Social Security numbert kérni. Ha az is megvan, már nem kell hurculásznom magammal minden papírt. Azzal kell igazolnom magamat. Ma a saját kukánk is megérkezett. Szemétszerződést már megkötöttünk, de a kukára várni kellett.

Ma reggel cangával mentem be és útközben egy rókába ütköztemJ

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tom.poc 2011.03.17. 20:14:15

Gurulj cafat gurulj!
Az agymosással meg nagyon vigyázz, úgy látom nyomják ezek is rendesen. Én már otthagytam (részben) emiatt egy munkahelyet. Kötődni meg ilyesmi, azt csak óvatosan szabad, még akkor is, ha nekik(!) ez az érdekük. Szóval csak ésszel, ne hagyd magad ennyire lenyűgözni (kifele persze lehet mutatni, hogy tetszik, de nem árt kritikusnak lenni)! Kiválasztottak, hogyisne... Az amcsik nagyon értenek az ilyesmihez, és itthonról nézve a dolgot, nem kell magukat nagyon megerőltetniük, hogy elkápráztassanak az életszínvonalukkal, szóval ezt sem árt észben tartani. A PC-tanaik (harrassment és társai) meg szerintem kifejezetten nevetségesek, ez nekem már egy társadalmi szinten intézményesített betegség.
Ajánlott olvasmány: www.paulgraham.com/say.html
Vigyázz magadra!

B.Béla 2011.03.17. 21:03:26

Szia Barbi!
Már nagyon agodtam hogy egy hete nem hallottam rólad!
Most annál jobban örülök a szines beszámolónak,nagyon drukkolok neked Barbikám,és azt kivánom hogy továbbra is nagyon jól érezd magad ebben a csodálatos vad regényes környezetben.
Nagyon büszke vagyok rád,a munka társaim akiknek megmutattam blogod csak irigykednek hogy ilyen nagyszerű lányom van!!!
Pussz Apu

aszőkebarby 2011.03.19. 11:18:03

Hát hallod! Komolyan mondom, most már én is kimegyek! Tenerifén miért nem volt ekkora magyar társadalom? Még az a nyomorék Tibi is, aki az utcán (éppen a legjobb beszélgetés közben) szedett fel minket, se jelentkezett többet :)
Apropó, láttam a képeket, mountain elevator?? Ez meg mi, te nem egy hegymászó vagy, vagy mi a szösz :D ?!?!?!
Jaj képzeld, épp kicheck-oltattam egy spanyolt, csak nem tudtam, hogy az, mert csak a szobaszámát kérdeztem angolul. Erre néz rám, arckifejezése az értelem tetőfoka, megpróbáltam még egyszer nagyon lassan feltenni a kérdéseket. Reagálva a lassúságomra ő is lassúra váltott: seis - zero - siete :) ÁÁÁ mondom, hogy spanyol vagy szívem, hát miért nem ezzel kezdted :D Mondtam neki szép utat, meg viszlát, és azt hitte, hogy a Holdon van:D Hihetetlenek :D
Na most megyek, mert épp tepertős leveles pogit hajtogatok após pajtással :D És lassan lejár a második fél óra :D
Hiányzol te kis idióta!

rbbj 2011.03.19. 15:49:35

Szia!

Hát, Tomi hsz-ére muszáj reagálnom: semmi rosszindulat, de ez meg olyan tipikus magyaros, "tomis" vélemény volt. :D Nyilván van benne igazság, de szerintem meg megvan a maga előnye az amcsi felfogásnak, és én meg ellentétben Tomival arra biztatlak, hogy add csak át magad az élménynek, és az "agymosásnak". Minden magyarra ráfér egy kis pozitív hozzáállás, önbizalomnövelés, és igenis valahova tartozás érzése. Nem feltétlenül kell mindig objektívnek, kimértnek és baromira függetlennek lenni. Persze vhol a legmélyén egy közép-európai mindig fenntartásokkal fogja kezelni az amcsi "nevelést", mert jól megtanultuk, hogy mindenkit az önös érdekei mozgatják. Túl jól is megtanultuk...
Szóval én nem aggódom, hogy teljesen "agymosott" leszel, mert ez csak úgy megy USA-ban is, ha ott születik az ember.
Élvezd csak ki, hogy te is immár egy kis részben amcsivá válhatsz, mert Amerikát szeretni KELL, és bizony a kötelességszerű vidámság szerintem idővel már erőltetés nélkül is menni fog ;)

orcinusorca 2011.03.19. 16:56:09

Örülök, hogy ilyen eszmecsere alakult ki köztettek:)

orcinusorca 2011.03.19. 17:07:58

@tom.poc: Hát Poc, részben egyetértek Veled. Nyilván én is tudom, hogy csak azért csinálják ezt, mert nekik ez az érdekük. De abban már nem értek egyet, hogy ez rossz nekem. Minden puccos munkahelyemen csak azt hallgattam, mik az elvárások velem szemben. Azt soha nem tudtam meg, miért jó nekem ott dolgozni. Végre egy hely, ahol azt is kihangsúlyozzák miért jó ez nekem. A harassment előadás nekem, európainak tényleg furcsa volt. De egy ilyen helyen, ahol szinte minden második kolléga nem törzsgyökeres amerikai, fontosabbá válnak ezek a kérdések. A munkamorál meg teljesen más, mint otthon. Mindenki mosolyog, fontosnak érzi magát, és "kiválasztottnak". De ez sem rossz, mert nagyobb kedvvel jössz be dolgozni és gyorsabban eltelik az idő. Szóval igazad van abban, hogy ez nagyon furcsa, teljesen más, mint otthon. Valószínű mire hazamegyek az arcomra fog fagyni a mosoly, de pont ezért jöttem. Azért mert ez más. Hogy szeretni fogom-e két hónap múlva, hogy hozzá tudok-e szokni, hogy telefonálás közben is vigyorogjak (mert az amcsik szerint hallani a hangodon, ha mosolyogsz), hogy tényleg azt fogom érezni ez egy különleges hely, különleges emberekkel? Nem tudom. Meglátjuk.
Take care Poc! És fejtsd ki továbbra is a kétségeid, hiszen ezért szeretlek:)

orcinusorca 2011.03.19. 17:16:53

@aszőkebarby: Hát Barbykám, gyere! Nálad jobb szobatársam úgyse lesz soha!!! nagyon hiányoznak az bensőséges éjjeli beszélgetésink. Poén volt!!! De ezen kívül a társasági élet itt sokkal jobb. Nagyon sok magyar van itt. Tök jó. És külföldön mások a magyarok, ott összetartanak (persze itt is van kivétel) és segítenek egymásnak.
Jaj a spanyolok:) Már én is alig várom, hogy beszéljek velük. Bár a munkahelyen nem hiszem, hogy fogok, mert még angolul is nehéz az ilyen puccos szövegeket (Pl. Is there anything else I may assist you with?) megjegyezni, nem hogy spanyolul.
Hogy áll a kis otthonotok? Dolgoztatod rendesen leendő férjurad? :)
Take care! I miss you a lot!

orcinusorca 2011.03.19. 17:27:26

@B.Béla: Szia Apu! nagyon ari vagy! Minden rendben van. Nagyon jól érzem magam. Keddtől talán lesz netünk és akkor gyakrabban írok majd.
pussssz

hajnal_kelemen 2011.03.29. 16:24:09

Barbikám!
Dobókázzál fel fotókat is,hadd irigykedjek!!!:):)

Puszi

orcinusorca 2011.03.29. 18:52:54

@hajnal_kelemen: Szia Hajni! Örülök, hogy Te is olvasod. Képek a jobb oldali oldaldobozokban vannak. pusz
süti beállítások módosítása