Helyi idő CO-ban

Képeslap helyett

A blognak két célja van: mindenekelőtt szeretteimmel szeretném megosztani azokat az élményeket, amelyeket a tőlük távol töltött időben szerzek, így is közelebb érezve őket magamhoz. Másik célja, hogy az útjaim során szerzett tapasztalataimat, kellemes és rossz élményeimet minden érdeklődővel megoszthassam, segítve őket úti céljaik hatékonyabb megválasztásában. Minden utazni vágyó és kerékpáros turistának ajánlom rövid leírásaimat és remélem hasznosnak, olykor talán szórakoztatónak fogjátok találni. Happy cycling!

Brighter Planet's 350 Challenge

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Felszerelés

Friss topikok

  • orcinusorca: @avegyész: Gyoker vagyok, te meg meg ra is vilagitasz:DD mindjart kimoderallak :P (2012.09.14. 01:23) USA 2012
  • aszőkebarby: minek van ekkora táskád? mire tanítottalak, elég egy retikül :D (2011.08.16. 17:19) Pikes Peak
  • aszőkebarby: Remélem felültetek a NYC-s hullámvasútra is, mert ha valami akkor az egy óriási élmény!! (2011.07.20. 10:46) Las Vegas
  • rbbj: nagyon szép tájak, és jó képek! Hihetetlen, milyen változatos ez a kontinens! (2011.06.27. 20:55) Uj kepek
  • orcinusorca: Orulok:) Lattam am! Gondoltam is Rad! (2011.06.27. 20:49) Arches NP, Utah

Érdekességek

orcinusorca 2011.03.08. 18:05

2011-03-08

Ma sikerült bankszámlát nyitnom. Meglepően könnyen és problémamentesen ment. Nagyon kedves volt az ügyintézőnk. Már „vártak” minket, vagyis a broadmoor-os diákokat. Sokat beszélgettünk a hölggyel, aki maga is bevándorlónak számít, hiszen Romániából költözött ide 6 évvel ezelőtt. Elmesélte romantikus megismerkedését amerikai férjével, majd beszélgettünk kisfiukról. Megtudtuk, hogy összesen 3 hónapot töltött vele otthon születése után. Ennyit támogat a munkáltató. Mondta, hogy azóta „day care”-ben (kb. olyan, mint a bölcsi) van a kisfiú, amiért $270-t fizet HETENTE a család! Azért ezek nagyon kemény dolgok. Finom szólva sem gyerek centrikus ez a társadalmi hozzáállás.

Minden ki van írva szinte mindenhol spanyolul is, ezért szóba kerültek a külföldiek. Megkérdeztem a hölgyet, hogy szerinte az amerikaiak hogy élik meg ezt a („melting pot”) helyzetet. Azt mondta, hogy soha nem fogjuk megtudni, valójában mit gondolnak rólunk, külföldiekről, mert illegális kifejezni a nem tetszésüket. Mindenki kedves, „hiszen illegális nem kedvesnek lenni”. Hmmmm elgondolkodtató. Az mindenképpen szembetűnő, hogy mindenki kedves, mosolygós, aranyos. Ha bemész a boltba hangosan rád köszönnek, a kasszánál megkérdezik hogy vagy, és szép napot kívánnak. Furcsa. Nem mondom, hogy rossz, csak nekem, savanyú magyarnak ez még egy kicsit művinek hat. Aztán lehet csak magyar hozzáállásom miatt érzem ezt, és a mosolygós eladók valóban ennyire szeretik és élvezik a munkájukat. Csak nekem nehéz elhinni ezt.

Visszatérve a bankhoz (Wells Fargo). Érdekes, hogy itt nincs semmiféle számlanyitási, számlavezetési díj. Minden ingyen van; pénzfelvétel, dombornyomott kártya, internetes ügyintézés. Annyi a kitétel, hogy minden hónapban a számládról el kell különíteni $25 ill. $75 (mindenki maga döntheti el mennyit) megtakarításra. Tehát min. ennyi pénznek mindig kell rajta lennie. Nekem nagyon tetszik ez a rendszer.

A hatalmas autókon, embereken kívül még egy dolgot megfigyeltem rövid ittlétem alatt. Soha nem láttam még ennyi katonát sétálgatni az utcán, vagy ebédelni a McDonald’s ban. Otthon, ha egyenruhás katonát lát az ember az utcán civilben minimum jól megnézi magának. Itt természetes, csomó van belőle, és velük is rendkívül kedvesek a szolgáltatók.

Érdekes, hogy nem ismerjük fel az itteni dolgokat. Ezt úgy értem, hogy pl. a benzinkutat ABC-nek, a cukrot mosószernek nézzük. Nem értjük a közlekedést. Miért nincs járda? És a közlekedési lámpa miért a kereszteződés túlsó végében kap helyet? Az autós miért áll meg előttünk, amikor még nagyon-de nagyon messze vagyunk tőle? A ham and eggs-es hamburger zsömléje miért cukrozott? Más, nagyon más. De hát ezért jöttem!

Szakad a hó, ezért a bringák még érintetlenül pihennek. Van egy hete az időnek, hogy rendbe jöjjön. :D

Próbálunk SIM kártyát vásárolni, de nem olyan könnyű. Úgy néz ki csak egy szolgáltató (at&t) árul olyan kártyát, amit külföldi telefonnal lehet használni.

Kezdem leküzdeni az időátállást. Bár este nyolckor már ágynak esek, és 6-kor legkésőbb fent vagyok, de javul a helyzet:) Szerintem még pár nap és átállok.

 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszőkebarby 2011.03.09. 13:43:41

ez a telefonos szolgáltató elég jó, nyugodtan menj hozzájuk. de nem olcsóbb úgy, hogy veszel telefont is? nem tudom, de nekem eddig ez volt a tapasztalatom, hogy kb ingyen hozzád vágnak egy telefont.
a macska undi... miért pont macska?? inkább valami cukibb kutya lehetett volna... na mindegy. apropó, mennyi tea :D
vásárolni mikor mentek? van már szutyok sátrad?
na pussz

orcinusorca 2011.03.10. 18:45:10

@aszőkebarby: Barbykám nincs mit tenni! imádlak!:D
A macska cuki. Természetesen nyomába sem ér otthoni Bömbőőőőőmnek, de azért megtűrjük, még etetjük is:D
NEm akartam telót venni, mert jó a telcsim itt.
Igyekszem visszafogni magam a vásárlással... De azért egy Amazon Kindle-t valószínű magamévá teszek a hétvégén. Elvonási tüneteim vannak, hogy nem tudok olvasni!
Aki nem érteni a Barby nyelvet a "szutyok" az ő szóhasználatában a VAUDE márkát jelenti. Ha Springfield vagy Zara lenne, bezzeg tudta volna:P

rbbj 2011.03.11. 00:01:51

Ahogy gondoltam, mégiscsak ez a tőke, tőzsde és bankok hazája... Hát, ahhoz képest, hogy a b. otp 3000 Ft-ot vesz le céges számláról, ha euroban utalok, meg hogy még a pénzbetétel is pénzbe kerül (!!!!!!), szal ahhoz képest nagyon jól hangzik az amcsi számla. Légyszi nyiss bármi áron wyomingban számlát, magam rakok rá pénzt, ha kell ;)
süti beállítások módosítása